Första receptet jag skrivit ned

År 2004 var jag 13 år och jag satt och jag satt och kollade på ett matlagningsprogram. Jag har alltid tyckt om att kolla på matlagningprogram, de får det verkligen att se så lätt ut, som att man kan klara det själv bara man har receptet. Denna gång hade jag tur, för i slutet av programmet sa dem att man kunde hitta receptet på texttv. Självklart gick jag in där och hittade receptet som jag skrev av och sedan skrev in i ett worddokument på datorn. Jag gjorde texten i alla möjliga färger och tänkte att det här ska jag laga någon dag. Tror jag knappt kunde koka pasta på den här tiden. Det roliga är receptet som jag valde att skriva ner, det första receptet som jag skrivit ner. Här kommer det:
 
 

Lamm

Ingridienser:

1 Lammstek

1 Handfull korianderfrön

1 Stor knippa färsk mynta, grovhackad

1 Stor knippa färsk koriander

2 Vitlöksklyftor  Skalade

5 dl yoghurt, ½ burk kikärter

salt och nymalen svartpeppar

1 Pressad citron

 

Skär ut benen ur lammsteken och ut köttet.

Skär till det så att det blir jämntjock.

Skåra köttet, salta och peppra.

Krossa korianderfröna ihop med korianblanden, vitlöken och kikärterna.

Blanda i yoghurten och citronsaften.

Spara hälften av marinaden som sås.

Lägg köttet i en plastpåse, häll på marinaden.

Knyt ihop påsen och masera in marinaden.

Lägg påsen i kylen i minst 1 timme

(Upp till ett dygn).

Ta köttet ur påsen och stek det på galler i

200 grader i 45 min.

Servera med den sparade marinaden.

 

Ungsbakade Grönsaker

Ingridienser:

En Grönskasblandning t ex

Späda morötter, kålrot, palsternacka, selleri, klyftad lök,

squash i stora bitar

1 nypa spiskummin

½ burk kikärter 

 

Lägg allt i en lång panna, häll över lite olivolja och en nypa spiskummin.

Häll i kikärterna. Blanda allt.

sätt in pannan under lammsteken så att köttsafterna droppar ner i den

(200 grader i 45 min som lammsteken.)

 

Chokladmousse

Ingridienser för 4 pers

200g mörk chokad

70 g smör, skuret i bitar

3-5 dl vispgrädde

2 stora ägg

1 msk whisky

2 msk honung

 

Smält chokladen och smöret i vattenbad.

Vispa grädden, inteför hård.

Vispa äggen och honungen pösigt.

Vänd ner chokladen grädden & whiskyn försiktigt i äggsmeten. Skeda upp i glas och kyl i minst en timme. (Efterrätt)

 

Sesam bräck

450 g strösocker

8 msk vatten

200 g sesamfrön, skalade (hälsokost)

 

 Hetta upp sockret med vattnet över medelvärme. Häll i sesamfröna när sockret är gyllenbrun och rör tills det är mörktbrunt.  

Häll ut smeten på oljad aluminiumfolie. Bred ut den med oljad stekspade.

Låt svalna i 15 min, bryt sen i bitar.

(Till efterrätten)

SMAKLIG MÅLTID

Haha, jag tycker det här är så himla roligt. Att jag trodde jag kunde laga det här som första maträtt. Hur svårt kan det vara? Skära ur benen ur lammsteken? Chokladmousse med whisky? Haha, det här är så kul. Som sagt, någon dag ska jag laga detta.


För er ska jag göra det tusen gånger om

  Mamma har skaffat sig en jättefin stor stående fototavla som har varit fyllt med bilder på främmande skrattande människor. Så jag framkallade lite bilder som jag tänkte att hon förmodligen skulle uppskatta lite mer, här är några av dem! 


 

RSS 2.0